Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Osuda vandalizma na Atik džamiji u Bijeljini

411views

Članovi Međureligijskog vijeća BiH danas su osudili skrnavljenje Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini i sve napade na vjerske objekte u BiH. Glavni efendija Islamske vjerske zajednice u Bijeljini Samir Camić rekao je novinarima da je 1. februara polupano staklo na prozoru i na unutrašnjim vratima džamije i obijena brava na ulaznim vratima.

Prema njegovim riječima, materijalna šteta nije velika i nije bitna, ali je važno da se u BiH ovakva nedjela ne ponavljaju i da se napadači otkriju i kazne.

U ime Srpske pravoslavne crkve, bijeljinski arhijerejski namjesnik LJubo Bogdanović osudio je kao neljudski čin napad na džamiju i na svaki vjerski objekat u BiH koji, prema njegovim riječima, ukazuje na intelektualnu i duhovnu nezrelost pojedinaca.

“Odnos sveštenika i imama u Bijeljini je dobar pokazatelj kako treba i svi naši vjernici da se ponašaju i da se odnose jedni prema drugima”, poručio je Bogdanović.

U ime katoričke crkve, dekan brčanskog dekanata Veselko Župarić osudio je napad na džamiju u Bijeljini i na sve vjerske objekte u BiH, podsjećajući da svaka nanesena uvreda ranjava, pogotovo uvreda nanesena od bliskih ljudi.

Vandalizam je u ime Gradske uprave osudio i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je poručio da grad treba da ostane prepoznatljiv po toleranciji i poštovanju ljudskih prava.

(Srna)