Vijestiiiiii

Osuda skrnavljenja mezarja u Prnjavoru

530views

Glavni imam u Prnjavoru Fikret Čelenka najoštrije je osudio vandalski čin skrnavljenja dvaju nišana na mezarju kod Gradske džamije u toj općini 7. januara, ali i sve ranije napade na imovinu vjerskih zajednica na prnjavorskom području. Imam Čelenka podsjeća da je posljednji slučaj prijavljen lokalnoj policijskoj stanici, a za sada nema povratnih informacija da li je pronađen vinovnik.

Od 2002. godine do danas u ovom groblju porušeno je ili oštećeno 50 nadgrobnih spomenika.

I zamjenik načelnika općine Prnjavor Srećko Aulić osudio je ovo vandalsko djelo, ističući da je Prnjavor uvijek bio poznat kao primjer multikulturalnosti i multietničnosti.

Ocijenio je kako je to „djelo nekih neodgovornih pojedinaca, a da će nacionalne i vjerske grupe i dalje na području ove općine živjeti u slozi“.

I predstavnici drugih vjerskih zajednica u Prnjavoru osudili su vandalizam u Prnjavoru, zbog čega je organiziran i sastanak predstavnika vjerskih zajednica, na inicijativu Međureligijskog vijeća BiH u okviru projekta “Monitoring napada na vjerske objekte u BiH”.

Izvršni sekretar Međureligijskog vijeća BiH Emir Kovačević naglašava da je do sada na njihovu adresu stiglo 13 prijava napada na vjerske objekte u BiH, te da su vjerski poglavari zabrinuti zbog učestalih napada.

(Fena)