Vijestiiiiii

Osuda Sarkozya: Oskrnavljeni grobovi muslimanskih vojnika u Francuskoj

478views

Mezarja nekoliko muslimanskih vojnika na groblju u jugoistočnoj Francuskoj oskrnavljeni su tokom vikenda, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao je taj akt “bacanjem ljage” na francusku historiju.

Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi, više od pet miliona, i bori se protiv islamofobije.

Nedavni ubilački pohod mladog Francuza alžirskog porijekla u kojem su žrtve bili vojnici i jevrejska djeca ponovo je pokrenuo debatu oko integracije muslimana u francusko društvo.

Ta debata igra veliku ulogu u francuskim predsjedničkim izborima, na kojima je kandidatkinja krajnje desnice osvojila skoro petinu glasova u prvom krugu izbora. Predsjednik Nicolas Sarkozy nastoji pridobiti glasove desnice u nadi da će pobjediti u odlučujućem drugom krugu izbora u nedjelju.

Francusko muslimansko vijeće osudilo je skrnavljenje mezarja i nazvalo ga kukavičkim činom. Lokalni mediji javili su da su na nadgrobnim spomenicima ispisane rasističke parole.

Sarkozy je izrazio ogorčenje “teškom ljagom nanešenoj našoj historiji” u saopćenju njegovog ureda u kome se navodi da je riječ o mezarjima francuskih vojnika.

(Fena)