Sira

Sira-životopis poslanika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem (2 dio)

3.46Kpregledi
Piše: Elvedin Pezić

Sira Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, je najtačniji živitopis jednog poslanika u cijeloj historiji. Mnogi ljudi previðaju ovu činjenicu, Sljedbenici drugih vjera itekako bi se ponosili time, ali nema niti jedne vjerodostojne knjige koja govori o kompletnom životopisu jednog  Božijeg poslanika, osim Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem.
Životopis je jasan, ne samo od roðenja pa do smrti Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, vec i prije njegovog roðenja. Mi znamo mnogo podataka o Božijem Poslaniku prije nego je postao poslanik; vrijeme roðenja, mjesto odrastanja, njegove odgajatelje, njegove dojilje, preseljenje njegovih roditelja, kada se oženio, gdje i s kime je putovao…..
Jedna od najljepših odlika sire je to što nam govori o insanu kojeg je Allah počastio poslanicom i nije ga ova poslanica izvela iz domena čovječnosti. Ova sira je čista od primjesa mitova i legendi od čega nisu čiste mnoge biografije velikana. Pa čak do te mjere da je Božiji Poslanik zabranjivao ashabima da ga uzdižu na nivo koji mu ne doliči, kao što su kršćani uzdigli Isaa a.s. na nivo božanstva. Stoga preporučujemo svima koji prezentiraju siru Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da se potrude da izlažu on stvari koje su prenesene u vjerodostojnim predajama, jer toga, hvala Allahu, ima dosta i nismo potrebni izmišljotinama i lažnim hadisima koji se često kose sa zdravim razumom, a čist i zdrav razum nikada se ne kosi sa onim što je došlo u Šeri’atu, i svjetlost objave ne zatamnjiva svjetlost razuma već ga izoštrava i usmjerava.
Sira nam daje praktičan dokaz istinitosti Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, jer izučavajući siru susrest ćemo se sa mu’džizama koje su mu se desile kao dokaz njegovog poslanstva.

IZVORI ILI KNJIGE IZ KOJIH SE CRPI SIRA BOŽIJEG POSLANIKA
 
Mnogo je izvora iz kojih se crpi životopis Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, a mi ćemo ovdje spomenuti samo neke od njih:
1) Prvi izvor sire je Kur’an. Kur’an na mnogo mjesta govori o siri Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, uistinu to je općenito i ne opširno, ali zato u drugim izvorima nalazimo preciznije detalje iz sire Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.
Npr.: Allah dž.š. kaže u suri Ad-Duha; “A zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio.“ Takoðer, u suri Al-Ahzab; “….i pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe uda li…….“
2) Hadiske zbirke. Allahova volja je da je sačuvao Sunnet kao što je sačuvao i Kur’an, jer i hadisi Božijeg Poslanika su objava od Allaha dž.š.
“On ne govori po hiru svome, to je samo objava koja mu se objavljuje“ A svaka zbirka hadisa sadrzi u sebi mnogo hadisa vezanih za životopis Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.
3) Knjige sire, a od kojih je daleko najpoznatija sira Ibn Ishaka, zatim sira Ibn Hišama, zatim Tarih od Et-Taberija, Bidaje we nihaje od Ibn Kesira i mnoge druge knjige.
4) Knjige tefsira. Među najpoznatijim tefsir Ibn Kesira, tefsir El-Džami’u el-Ahkam el-Kur’an od Kurtubija, Fethu el-Kadir od Ševkanija i mnogi drugi.
 
Naša zadnja dova je: hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Prvi put objavljeno: ponedjeljak, 30 Travanj 2007 11:42

X