Vijestiiiiii

Osnovano Nacionalno jedinstvo civilnog društva u Jemenu

593views

U Jemenu je osnovano Nacionalno jedinstvo civilnog društva u cilju smanjenja pritiska koji na društvo vrše vojska i plemenske zajednice. Na čelu ovog tijela je plemenski lider Huseyin Bin Abdullah el-Ahmar.

U uvodnom izlaganju na ceremoniji osnivanja ovog tijela, el-Ahmar je istakao da je neophodno da se odrede demokratski principi jednakosti svih pripadnika društva, kao predpostavke civilnog upravljanja zemljom. On je pozvao naoružane skupine u zemlji da ostave oružje i sjednu za pregovarački stol.

Nacionalno jedinstvo civilnog društva Jemena je osnovala komisija u čijem sastavu se nalazi nekoliko akademika, političara, predstavnika civilnog sektora, koji su demantirali navode da su učestvovali u protestima za svrgavanje s vlasti bivšeg predsjednika Jemena Abdullaha Salihija.

Ovo tijelo je osnovano radi uvođenja civilnog vođenja zemlje i spašavanja od plemenskih i vojnih diktatura, a postavljanje bivšeg plemenskog lidera na čelo ove institucije je tema novih rasprava i sporova u javnosti. Mediji su ovu odluku nazvali „političkom scenom čuda i kontrasta“.

(Anadolija)