Vijesti

Osnovano Balkansko udruženje muslimana potrošača

405views

Balkansko udruženje muslimana potrošača (Balkan Muslim Consumer Assocation/BMCA) osnovano je početkom sedmice u Sarajevu. Ovo je prva organizacija ove vrste u BiH, ali i na području Balkana.

Na Balkanu živi 7 miliona muslimana, dok ih je na području Evrope 40 miliona sa tendecijom rasta.  Stoga je jedan od osnovnih ciljeva udruženja zaštita i unaprjeđenje prava potrošača muslimana, ostvarivanje njihovih zajedničkih interesa i ciljeva, te usklađivanje potrošačkih navika sa duhovnim vrijednostima kojima pripadaju.

Udruženje će pružati edukacije građanima o stanju na tržištu, analizirati različite proizvode i usluge te ih upoređivati sa dozvoljenim halal standardom. Udruženje će sarađivati sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete, te će prikupljati i analizirati podatke o sadržajima određenih proizvoda. Na taj način osigurat će se veća transparentnost u oblasti standardizacije i označavanja sastojaka na deklaracijama.

Na osnivačkoj Skupštini prisustvovalo je 20 inicijatora udruženja, iz različitih oblasti: prehrambene i farmaceutske industrije, medicine, hemije, menadžmenta, ekonomskih nauka, informativnih tehnologija, marketinga, islamskih studija, halal certificiranja itd.

Ovakva udruženja imaju dugu praksu i u zemljama Istoka i Zapada.

(patria)