Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Osmoro mrtvih tokom pobune u zatvoru u Alepu

298views

Tokom pobune u centralnom zatvoru u sirijskom gradu Alepu ubijeno je osam osoba, a u okršajima koji bijesne u tom gradu, ubijene su najmanje četiri osobe, uključujući jednog pobunjenika, saopštili su danas sirijska opozicija i aktivisti za ljudska prava.

“Snage bezbjednosti su tokom noći otvorile vatru i ispaljivale suzavac na pritvorenike u centralnom zatvoru u Alepu, jer su organizovali miran protest zbog velike nepravde čije su žrtve”, saopštio je opozicioni Sirijski nacionalni savjet (SNC).

Glavna opoziciona partija je navela da su režimske snage, uz vatru koju su otvorili unutar zidina zatvora, pucale i iz helikoptera kako bi spriječile eventualnu pomoć pritvorenicima spolja.

Kako je SNC naveo, u zatvoru je izbio i požar, preneo je AFP.

Zatvorska pobuna je druga te vrste za manje od sedam dana poslije pobune u zatvoru u južnom gradu Homsu, tokom koje su dva pritvorenika ubijena.
Prema navodima aktivista, uslovi u homskom zatvoru su i dalje očajni – pritvorenici ne dobijaju ni hranu ni vodu, a istovremeno su u okruženju jakih snaga bezbjednosti.

Aktivisti strahuju da će vlasti, poslije ugušene pobune, krenuti sa egzekucijom pritvorenika.

U Alepu, u kome od petka bijesne sukobi izmedju snaga bezbjednosti i pobunjenika, tokom noći su ubijene najmanje četiri osobe, uključujući jednog pobunjenika, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U međuvremenu su stigli najnoviji izvještaji o granatiranju nekoliko četvrti u Damasku, uključujući distrikt Barzeh, u kojoj je navodno lokalna džamija pretrpela velika oštećenja tokom intezivnog granatiranja.

(Tanjug)