Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Oslobađanje političkih zatvorenika: Jordanski kralj pomilovao 46 selefija

368views

Minber.ba – Jordanski kralj Abdullah II u nedjelju je pomilovao 46 selefija, što je druga skupina koja se oslobađa u nastojanju vlade da se oslobode svi politički zatvorenici, izjavili su sudski izvori.

U prošlosti su jordanske vlasti optuživale selefije da su “teroristi”, a ovih 46 je osuđeno od strane Suda državne sigurnosti zbog planiranja terorističkih djela.

Kralj Abdullah je donio prvo posebno pomilovanje ranije ovog mjeseca oslobađajući 12 selefija koji su služili zatvorske kazne.

“Vlada planira osloboditi sve političke zatvorenike koji pripadaju tzv. terorističkim grupama, dati im priliku da isprave svoje ponašanje i vrate u društvo”, rekao je državni ministar za medije Rakan Majali.

Iako ih je 58 oslobođeno do sada, barem 22 osuđenih selefija još uvijek u zatvoru čeka da bude pušteno na slobodu, izjavili pravosudni izvori.

Desetine drugih selefija, koji su bili zatvoreni zbog sudjelovanja na jednom mitingu u aprilu u gradu Zarqa, pušteni su na slobodu uz kauciju tokom proteklih nekoliko sedmica. Oslobađanje selefijskih zatvorenika je uslijedilo nakon što je njihova rodbina mjesecima demonstrirala za njihovo oslobađanje.

Izvor: DPA

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)