Vijesti

Orban: Pred Evropom je historijska zadaća – moramo braniti kršćansku kulturu

864views

Ove godine je pred evropskim zemljama historijska zadaća odbrane kršćanske kulture, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za list Magyar Idok objavljenom u subotu, prenosi mađarska novinska agencija MTI.
Mađari imaju sva prava sebe vidjeti kao kršćansku naciju, rekao je Orban i dodao da je “činjenica da smo kršćani i naša živa vjera održali su nas u središtu Evrope više od hiljadu godina”.

Mnogi nas pokušavaju kritizirati kada čuju da ljudi koji se izjašnjavaju kao kršćani ne puštaju ljude iz drugih dijelova da imigriraju u Evropu, no Kristova zapovijed “voli bližnjega kao sebe” znači i “obvezati se i čuvati sve što jesmo”, ustvrdio je Orban.

Evropljani smatraju kršćansku kulturu izvorom njihovog ponosa i snage, a kršćanska kultura definira njihove svakodnevne vrijednosti, rekao je Orban, prenosi Hina.

“Ona definira naše viđenje prirode pravde i nepravde, odnosa između muškarca i žene, porodice, uspjeha, rada i časti”, nastavio je.

Bez obzira idemo li u crkvu “ne želimo da moramo slaviti Božić iza navučenih zavjesa kao ne bi povrijedili nečije osjećaje”, rekao je Orban. “Ne želimo da se Božićni sajmovi preimenuju, i sigurno ih ne želimo staviti iza betonskih prepreka. Ne želimo našoj djeci uskratiti radost Svetog Nikole i tradicija darivanja”.

(Vijesti.ba)