Vijestiiiiii

Optužnica za masakr afganistanskih civila u 17 tačaka

304views

Američki vojnik Robert Bales biće optužen u 17 tačaka za ubistva afganistanskih civila u provinciji Kandahar prošle sedmice, izjavili su američki zvaničnici.

Prema ranije objavljenim podacima, Bales je ubio 16 osoba, uključujući devetoro djece i tri žene, a ovaj događaj narušio je odnose SAD i Afganistana.

Bales, ratni veteran koji je četiri puta boravio u Iraku i Afganistanu, suočit će se i sa dodatnim optužbama, uključujući pokušaj ubistva, ali zvaničnici u ovom trenutku nosu mogli da kažu koliko će tih tačaka biti.

Sudski proces vjerovatno će biti vođen u njegovoj matičnoj bazi Lewis-McChord, u državi Washington.

Civilni branilac

Bales (38) trenutno je smješten u samici u vojnom pritvornom centru u Kanzasu. Njegov civilni branilac John Henry Browne izjavio je ranije ove sedmice da SAD ne posjeduju dokaze o tome šta se dogodilo tokom sporne noći i da se njegov klijent “ne sjeća” incidenta.

Advokat je dodao da je stres možda imao ulogu u duševnom stanju njegovog klijenta.

Braun je rekao da je Bales pio alkohol u noći kada se dogodila pucnjava, ali ne toliko da bi mu to pomutilo rasuđivanje.

On je demantirao da je njegov klijent imao problema u braku i nevolja sa finansijama, ali je rekao da Bales nije bio zadovoljan zbog toga što je četvrti put poslat u ratnu zonu, poslije tri ture u Iraku, gdje je bio dva puta ranjen.

(AJ Balkans)