Vijesti

Opservatorija: Šest poginulih u izraelskim udarima u Siriji

787views

U izraelskim osvetničkim udarima na sirijske i iranske mete poginulo je šestero ljudi, saopćila je u nedjelju Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izrael je u subotu napao 12 meta u odgovoru na iranski dron koji se, kako tvrde, ubacio u izraelski zračni prostor rano ujutro. U subotu poslije napada nije bilo izvještaja o poginulima.

Opservatorija sa sjedištem u Velikoj Britaniji u saopštenju na Twitteru navela je da su u izraelskim napadima poginuli pripadnici snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i stranci.

Izrael je između ostalog gađao sirijske baterije za protuzračnu odbranu i iranske pozicije nakon što su sirijske odbrambene rakete pogodile izraelski avion F-16, prenosi agencija Beta.

U međuvremenu, Izrael je pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju.

“Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerirati nikakvo kršenje našeg suvereniteta”, izjavio je ambasador Izraela u UN-u Danny Danon, prenosi AP.

Danon je pozvao Vijeće sigurnosti da osudi postupak Irana i “odmah okonča iranske provokacije”.

(Agencije)