Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Opozicija: General Sissi želi građanski rat

643views

Egipatski javni tužilac naložio hapšenje visokopozicioniranih članova Muslimanske braće.

Egipatski javni tužilac naložio je hapšenje vrhovnog učitelja Muslimanske braće Muhameda Badijea i osam visokopozicioniranih članova tog pokreta u istrazi povodom optužbi za podstrekivanje nasilja, javila je egipatska državna agencija MENA, a prenosi Reuters.

Britanska agencija navodi da je Badie uhapšen radi ispitivanja i kasnije pušten “najmanje jednom” pošto je egipatska vojska smijenila predsjednika i lidera Braće Muhameda Mursija, 3. jula, prenosi Tanjug.

Reuters je, također, prenio da su Mursijeve pristalice najavile 34 šetnje u Kairu i okolini za petak.

Muslimanska braća, koja su decenijama postojala uglavnom u ilegali prije pada dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka 2011, ne prekidaju sa akcijama protesta, tražeći Mursijev povratak na funkciju predsjednika.

‘Najava građanskog rata’

Opoziciona koalicija sa Muslimanskom braćom na čelu ocijenila je ranije da je poziv načelnika Generalštaba egipatske vojske Abdel-Fattaha el-Sissija na masovno okupljanje u petak, kako bi dobio mandat za “borbu protiv terorizma” – najava građanskog rata.

Pristalice Mursija pozvali su na masovne proteste “protiv puča” koji bi trebalo da se održe istog dana za kada je i general Sissi pozvao na javno okupljanje kako bi dobio ovlaštenje da se bori protiv “terorizma i nasilja”.

Kako je opoziciona koalicija saopćila, u svim provincijama bit će održani marševi pod sloganom “Narod želi da obori puč”.

 

(AJB)