Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Operacije u Libiji koštale su SAD oko 750 miliona dolara

506views

Vojne operacije u Libiji koštale su Sjedinjene Američke Države oko 750 miliona dolara, što je više od iznosa koji je predvidio Pentagon, izjavio je u četvrtak ministar odbrane Robert Gates.
“Vjerovatno je to u ovom trenutku oko 750 miliona dolara“, rekao je Gates prilikom posjete bazi marinaca u Campu Lejeuneu (Sjeverna Karolina).

Ovaj dodatni trošak će se finansirati iz budžeta odbrane i neće zahtijevati pomoć kongresa, dodao je on.

Trošak je veći nego što je Pentagon planirao. Tri dana poslije prenošenja vođenja operacija sa SAD-a na NATO, 4. aprila, 608 miliona dolara bilo je potrošeno od početka operacija 19. marta. Američko ministarstvo odbrane predvidjelo je budžet oko 40 dodatnih miliona dolara za svaki mjesec operacija.

Pentagon nije bio u mogućnosti dati odmah objašnjenja na pitanja koja je postavio AFP o porijeklu ovih dodatnih troškova.

Od početka aprila Sjedinjene Države pružaju podršku operacijama NATO-a, naročito avionima za snabdijevanjem gorivom i ometanje.
(FENA)