Stanje u Siriji

Opasnost za regiju: Berlin odbija slanje oružja sirijskim pobunjenicima

458views

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle odbacio je u četvrtak u razgovoru za dnevni list Tagesspiegel ideju da se pošalje oružje sirijskim pobunjenicima koji pokušavaju da svrgnu režim predsjednika Bašara el-Asada.

“Uvijek postoji opasnost da se pothranjuje utrka u naoružavanju i izazove rat koji može zahvatiti čitavu regiju”, izjavio je Westerwelle.

“Evropski ministri vanjskih poslova uveli su Siriji embargo na oružje koji dopušta samo da se opoziciji isporuči oprema za zaštitu i razoružavanje”, podsjetio je Westwrwelle i naveo zaštitne prsluke i opremu za deaktiviranje mina.  

“Radi se o opremi koja ne može biti smrtonosna”, precizirao je ministar.

On je demantirao slanje vojnih instruktora za pobunjenike:”Ni Njemačka ni Evropska unija nemaju takvih planova”, kazao je on.

U srijedu je general Selim Idris, zapovjednik glavnog stožera Slobodne sirijske vojske pozvao evropske zemlje da ukinu embargo na oružje.

“Ova mjera pogađa samo žrtve jer režim dobiva oružje od Rusije i Irana”, kazao je general na konferenciji za štampu u Evropskom parlamentu u Bruxellesu.

General je izrazio želju da zapadne zemlje pošalju pobunjenicima protuzračne i protutenkovske rakete.

(fena)