Vijestiiiiii

OIC osudio objavljivanje karikatura o Poslaniku, s.a.v.s.

296views

altMinber.ba – Organizacija islamske saradnje (OIC) oštro je kritizirala karikature Poslanika, s.a.v.s., objavljenih u francuskom satiričnom magazinu Charlie Hebdo, rekavši da one potiču mržnju i nesnošljivost prema muslimanima. Generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu je izrazio zabrinutost zbog objave strip serije o životu poslanika Muhameda, s.a.v.s.. Ihsanoglu je rekao da je publikacija protivna normi odgovornog novinarstva i da se svodi na zloupotrebu prava na slobodu izražavanja. On je dodao da je poticanje i zastupanje mržnje i netolerancije na vjerskoj osnovi u ovoj publikaciji u suprotnosti s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima i propisima.

On je pozvao časopis da se pridržava odredbi, posebno onih u kontekstu Europske unije (EU), o poticanju na mržnju i nasilje. On je pozvao vlasti u Francuskoj da poduzme odgovarajuće mjere protiv magazina.

Ihsanoglu je pozvao sve muslimane da pokažu suzdržanost zbog ovog huškanja. On je ponovio principijelan stav OIC-a o razvoju međunarodnog koncenzusa o suočavanju sa učestalim namjernim djelima poticanja (na mržnju), u okviru Rezolucije 16/18 Vijeća za ljudska prava.

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Arabnews)