Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

OIC: Dogovorena humanitarna platforma za Siriju

367views

U Centru za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) u Istanbulu održan je sastanak Organizacije islamske konferencije (OIC) pod nazivom „Humanitarna platforma za Siriju“, a na kojem se prisutnima obratio i generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu koji je istakao da je za pobjedu revolucije u Siriji neophodno političko jedinstvo tamošnje opozicije izrazivši nadu da će postignuti dogovori revolucionara u Dohi u konačnici riješiti sirijsku krizu, javio je reporter agencije Anadolija.

„Sirijska kriza svakim danom raste i svakodnevno se povećavaju brojke ubijenih, ranjenih i raseljenih osoba u toj zemlji“, rekao je Ihsanoglu.

Ističući da su na sastanku prisustvovali brojni predstavnici humanitarnih organizacija iz Evrope, Bliskog istoka i Turske, Ihsanoglu je kazao da je dogovorena platforma za organizirano i koordinirano dopremanje humanitarne pomoći sirijskom narodu.

Osvrćući se i na aktuelna zbivanja u Gazzi, Ihsanoglu je istakao da je OIC i do sada realizirao niz humanitarnih projekata i da će i u budućnosti nastaviti pomagati ugroženom palestinskom narodu.

Sastanku u Istanbulu prisustvovali su predstavnici više od 40 humanitarnih organizacija iz Turske, Katara, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Libana, Sudana, Iraka, Kuvajta i drugih zemalja.

(Anadolija)