Vijestiiiiii

OHR obustavio Dodikov Zakon o državnoj imovini RS

510views

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Valentin Inzko, danas je izdao Nalog kojim se obustavlja primjena Zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja do donošenja konačne odluke od strane Ustavnog suda BiH.

Svi se moraju uzdržavati do odluke Ustavnog suda BiH

Uzimajući u obzir da će unutar BiH doći do barem jednog osporavanja ustavnosti Zakona o državnoj imovini RS pred Ustavnim sudom BiH, Nalog visokog predstavnika će osigurati da ne dođe do kompliciranja situacije na terenu provođenjem ovog zakona prije nego Ustavni sud BiH ispita ovaj slučaj i donese svoju odluku, saopćeno je iz OHR-a.

“Današnjim Nalogom se sprječava pravna nesigurnost koja bi pratila svaki akt koji bi promijenio vlasništvo nad ovom imovinom prije nego što Ustavni sud donese svoju odluku. Isti ne prejudicira odluku u korist bilo koje strane. Umjesto toga, istim se nadležnoj domaćoj instituciji daje vrijeme da ispita ovaj slučaj”, kaže se u saopćenju za javnost Ureda visokog predstavnika.

Rješiti pitanje što je prije moguće

Visoki predstavnik je također upozorio da se svi nadležni organi moraju uzdržavati od primjene ovog zakona sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o ovom pitanju koje se odnosi na predmetni zakon. Ovo obuhvata i obavezu svih nadležnih organa da se suzdrže od preduzimanja mjera na promjeni prava vlasništva u odgovarajućim vlasničkim knjigama u pogledu one imovine koja spada pod zabranu raspolaganja koju je ranije utvrdio visoki predstavnik.

U međuvremenu, novi organi vlasti moraju učiniti maksimalne napore kako bi riješili pitanje državne imovine što je prije moguće.

“Pronalaženje rješenja za državnu imovinu je test ozbiljnosti onih koji su izabrani u oktobru”, rekao je visoki predstavnik Inzko. Ovaj dogovor bi osigurao da svaki nivo vlasti u Bosni i Hercegovini ima vlasništvo nad imovinom koja mu je potrebna za izvršavanje odgovarajućih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

Uslov za zatvaranje Kancelarije

Visoki predstavnik Inzko je također ponovio da se prema ranije donesenim zabranama raspolaganja državnom imovinom također zabranjuju jednostrane mjere od strane svakog nivoa vlasti u BiH.

“Zabrana raspolaganja državnom imovinom, prije nego se nađe prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje raspodjele imovine između različitih nivoa vlasti, ne odnosi se samo na RS nego i na Federaciju BiH i državni nivo”.

Od 2004. godine Upravni odbor Vijeća za provedbu mira traži da se postigne trajno rješenje ovog pitanja i Vijeće ministara BiH je zadužilo Komisiju da pripremi prijedlog odgovarajućeg zakona. Paralelno s tim, visoki predstavnik je donio nekoliko odluka o zabrani raspolaganja imovinom kako bi se spriječila potencijalna šteta nanesena prenosom vlasništva.

Rješavanje pitanja državne imovine između države i drugih nivoa vlasti je preduslov za pravnu sigurnost u pogledu vlasništva nad ovom imovinom. To će potaknuti ulaganja i ekonomski razvoj te podržati pomirenje u BiH.

Prihvatljiva i održiva raspodjela državne imovine također je jedan od uslova za zatvaranje OHR-a, kako je utvrdio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u tzv. programu “pet ciljeva i dva uslova” definiranom u februaru 2008. godine. S tim u vezi, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tražio je da se usaglasi zajedničko rješenje, te je pozvao vlasti u BiH da se uzdrže od jednostranih mjera, podsjećajući ih da takvo djelovanje samo onemogućava rješavanje pitanja državne imovine.

(Sarajevo-x.com)