Vijesti

Johnson: Assad je odgovoran za većinu od 400.000 poginulih u Siriji

408views

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson izjavio je kako je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad odgovoran za većinu od 400.000 poginulih u proteklih pet godina, te da stanovnici Sirije neće prihvatiti da ponovo bude njihov vođa, javlja Anadolu Agency (AA).
Johnson je govorio na Institutu Chatham Housu u Londonu, na temu “Globalna Britanija: Vanjska politika Velike Britanije u vrijeme Brexita”. On je tom prilikom kazao kako će njegova zemlja nastaviti sa oštrim stavom prema Rusiji, što, kako je istakao, ne treba značiti da je pogrešno nastaviti dijalog i imati uspostavljen odnos.

Naglasio je također kako Velika Britanija neće ignorisati ulogu Rusije kada su u pitanju masakri koji se događaju u Halepu.

“Radi toga ne možemo normalizirati odnose sa Rusijom. Rekao sam to i ranije, ako Rusija okonča bombardovanje Halepa, uvjeri Assada da pristane na mirne pregovore i bude poštovala Sporazum iz Minska, može steći poštovanje cijelog svijeta”, rekao je Johnson.

Na pitanje da li je realno očekivati budućnost Sirije bez Bashara Al-Assada, Johnson je odgovorio:

“Nakon petogodišnjeg masakra u Siriji, Bashar Al-Assad je odgovoran za većinu od 400.000 poginulih u ovoj zemlji. Smatramo da stanovnici Sirije neće prihvatiti da ih ponovo vodi Assad. Mora se ostvariti napredak, Assad mora ostati iza. Budućnost Sirije mora biti u jedinstvena zemlja, ali ne vidim mogućnost da to može biti pod vodstvom Assada”, rekao je Johnson.

(AA)