Vijesti

Oglasio se i Brisel: Srbija podržala represiju Kine nad muslimanima

519views

“Očekujemo da će se Srbija ponašati u skladu sa obavezom usklađivanja spoljne i bezbjednosne politike sa politikom Evropske unije (EU)”, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pres službe Unije.

Brisel je tako odgovorio na vijest da je Srbija podržala deklaraciju kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Xinjiang definiše kao “borba protiv terorizma i ekstremizma”.

Podrškom deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i svijeta koje najoštrije osuđuju kinesku kampanju represije nad muslimanskom manjinom Ujguri, a prije svega masovna pritvaranja ovih ljudi u takozvanim “kampovima za političko prevaspitavanje”.

Iz Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova RSE nije dobio odgovor na pitanje ko je i zbog čega doneo odluku da Srbija podrži deklaraciju. Na zvaničnoj stranici Ministarstva, kao ni misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi nije objavljeno da je Beograd potpisao deklaraciju.

“Srbija prema Narodnoj republici Kini vodi kontinuiranu politiku, poštujući teritorijalni njen integritet, a unutrašnje stvari Kina treba da rešava bez pritiska međunarodne zajednice”, rekao je za RSE Veroljub Arsić, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i član poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom u Skupštini Srbije.

U komentaru na to što je ovakav potez Beograda u neskladu sa politikom EU, čijem članstvu Srbija teži, Arsić je rekao da o tome može da se priča “kada Srbija bude učestvovala u odlučivanju Evropske unije”.

“Do tada, Srbija je samostalna, suverena država i vodi samostalnu u politiku u skladu sa svojim interesima, poštujući međunarodno pravo.”

(RSE)