Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Odšteta za žrtve masakra: SAD platile po 50.000 za ubijenog

355views

SAD su platile po 50.000 dolara odštete za svakog ubijenog afganistanskog civila u masakru koji je početkom marta počinio američki vojnik u okolini Kandahara.

Porodice 17 ubijenih primile su juče novac u kancelariji guvernera provincije Kandahar, potvrdio je član provincijskog savjeta Aga Lalaj i dodao da je svaka ranjena osoba u masakru dobila po 11.000 dolara, prenijela je agencija AP.

Sredstva je obezbijedila Američka vojska, rekli su zvaničnici, dodajući da su američki vojni oficiri, predstavnici lokalne samouprave i plemenske starješine bili prisutni na ceremoniji, navela je agencija AFP.

Narednik američke vojske Robert Bejlz (38) koji je, navodno doživio nervni slom, napustio je vojnu bazu oko tri sata iza ponoći 11. marta u provinciji Kandahar i ušao u tri obližnje kuće u selu Alkozaj u distriku Pandžavaj i pucao na Afganistance koje je zatekao.
Ubio je devetoro djece i tri žene od ukupno 16 žrtava te noći i zapalio neka od ubijenih. Od posljedica ranjavanja kasnije je jedna osoba preminula.

Američki narednik se sada nalazi u vojnom zatvoru Fort Livenvort u Kanzasu na srednjem zapadu SAD-a, gdje se očekuje da, poslije okončanja istraga, bude podignuta optužnica za jedan od najtežih zločina koji je počinio neki pripadnik međunarodnih snaga u Afganistanu.

(Tanjug)