Islam i žena

Odnos muslimanke prema njenom Gospodaru

509pregledi
Pripremio: Muhamed Ikanović

U prethodnim tekstovima pisali smo o nekim dužnostima žene muslimanke, tako da je i ovaj tekst nastavak tog serijala. Naravno, kada se govori o ovoj tematici, moramo spomenuti osnovu ibadeta, a to je sam odnos roba prema svome Gospodaru. Allahovo pravo kod roba je najpreče i o njemu moramo razmišljati u prvom redu. Muslimanka koja ispravno shvati ovaj temelj islamskog načina života znat će da su sve ostale stvari sporedne i da ne zavreðuju prioritetnu pažnju.

Žena je danas postala simbolom strasti, prohtjeva i dunjalučkih obaveza i često ništa više od toga. Svakako, kao muslimani s time se ne smijemo nikako pomiriti jer žena mnogo više znači. U islamu je ona simbol časti i poštovanja. I ne samo to! Nekada su žene bile primjeri istinske bogobojaznosti, i ona je ta koja je uzdizala generacije, poput one s kojom je Salahuddin Ejjubi povratio Kuds u muslimanske ruke. Nekada je žena uzdizala generacije koje su Endelusom svijetlile znanjem i širile raznovrsne korisne nauke. Nekada je žena… A šta je ona danas!?
Prisjetimo se primjera Hadžere, Ibrahimove žene, da bi nam bila jasna vrijednost žene mu’minke za njenu okolinu. Nakon što Ibrahim, alejhis-selam, ostavlja Hadžeru i okreće joj leða odlazeći, ona ga pita: ”Da li ti je ovo Allah naredio?“  On reče: ”Da.” Na te riječi Hadžera odgovori: ”Onda nas Allah neće ostaviti same.“
Pred ovakvom jasnom demonstracijom jačine imana i planine bi možda zadrhtale. A Hadžera je bila žena! Njen primjer je ders generacijama do Sudnjega dana. čovjek bi rekao da je samo ovo za svoga života učinila, dovoljno bi bilo. A gdje smo mi u odnosu na Hadžeru, Allah joj se smilovao?! Gdje je današnja muslimanka u odnosu na Hadžeru?! Tražeći odgovor ne osvrći se oko sebe, nego stani pred ogledalo pa traži odgovor.
Muslimanko! U kome vidiš uzor?! Da li se ugledaš na Hadžeru i majke pravovjernih ili na zapadnu ženu i njenu modu? Šta ti je cilj u životu? Na kojem je mjestu u tvome životu Allahovo pravo? Da li u svakom postupku prvo provjeriš da li je pravo tvoga Gospodara zadovoljeno ili nekoga drugog?
Muslimanko! Ne dozvoli da te izgubimo u idejama koje će od tebe napraviti roba 21. stoljeća.  Ovo društvo treba tebe. Tvoja porodica treba tebe. Tvoj Gospodar će te pitati o Svome pravu.  Mi ne tražimo da nama odgovaraš.
U tmini mrkle noći kada okolina spava, a ti abdestiš i staneš pred Gospodara, odgovori kakav je tvoj odnos prema Njemu Uzvišenom!

 
Prvi put objavljeno: Utorak, 20 Studeni 2007 11:15
X