Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Odložen sastanak Arapske lige o Siriji i nasljedniku Kofija Anana

342views
Sastanak Arapske lige, na kome je trebalo da se razgovara o krizi u Siriji i da se izabere predstavnik koji će zamijeniti Kofija Anana, odložen je.

“Sastanak je odložen”, izjavio je novinarima u Kairu zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Heli. Za sada nije poznat razlog odlaganja, kao ni novi datum sastanka, prenijele su agencije.

Sastanku u saudijskom gradu, na obali Crvenog mora, trebalo je da prisustvuju ministri spoljnih poslova Savjeta za zalivsku saradnju, koji čine Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Diplomate su ranije nagovijestile da će novi izaslanik Ujedinjenih nacija i Arapske lige biti bivši šef alžirske diplomatije Lahdar Brahimi.

Drugi kandidati su, kako se veruje, bivši španski ministar spoljnjih poslova Migel Anhel Moratinos i bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji visoki predstavnik EU za spoljnju politiku Havijer Solana.

Anan je prošle nedjelje podnio ostavku kao zajednički izaslanik UN i Arapske lige za Siriju poslije šest mjeseci, zato što nije uspio da postigne čak ni privremeni prekid vatre u toj zemlji.

(RSE)