Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Vjerovanje u Allaha

Odlazak na ”liječenje” kod osobe koja se rapituje o imenu i prezimenu?

420pregledi
 
Pitanje: Moj otac je duševno bolestan, i ova bolest se oduljila i svela na stalne odlaske u bolnicu. Neki naši roðaci nam rekoše da odemo kod žene koja zna liječiti bolesti poput ove, samo je potrebno da joj damo ime, a ona će nas obavijestiti o kojoj se vrsti bolesti radi i dati nam lijek. Da li nam je dozvoljeno da odemo ovoj ženi? Allah vas nagradio!

Odgovor: Nije dozvoljeno pitati, niti povjerovati ovoj ženi i njoj sličnim, zato što je ona od skupine vračara i proroka koji traže skriveno znanje i potpomažu se džinnima pri liječenju i dijagnosticiranju bolesti. Vjerodostojno je preneseno od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Ko ode vračaru pa ga pita o nečemu, neće mu namaz biti primljen četrdeset dana.” Takoðer je vjerodostojno preneseno da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko ode vračaru ili proroku, pa povjeruje u ono što on kaže, zanijekao je ono što je objavljeno Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem”, a hadisa u ovom kontekstu je mnogo. Obaveza je kloniti se i vračara i onih koji im odlaze, ne pitati ih, niti im vjerovati i prijaviti ih vlastima kako bi bili zaslužno kažnjeni, jer neprijavljivanje istih šteti zajednici i pomaže samoobmanjivanje neznalica, koji ih pitaju i vjeruju im. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Ko od vas vidi nešto nevaljalo, neka to promijeni svojom rukom, a ako ne može, onda svojim jezikom, a ako ni to ne može, neka to osudi svojim srcem, a to je najslabiji vid imana.” Bilježi ga Muslim u svom Sahihu. Nema sumnje da je njihovo prijavljivanje vlastima ili organizaciji koja se bavi nareðivanjem dobra i odvraćanjem od zla vid potpomaganja na dobru i bogobojaznosti i borba protiv onoga što oni rade.

Odgovorio: Šejh Bin Baz, Allah mu se smilovao

Prevela i prilagodila: Ummu Muhammed, studentica  Islamskog fakulteta – Rijad