Vijestiiiiii

Odgovor mijanmarskim budistima sa instituta Al-Azhar

322views

Institut Al-Azhar, koji se smatra jednim od najvažnijih vjerskih autoriteta u Egiptu, najoštrije je osudio budističke sveštenike koji prisilno protjeruju Rohingya muslimane iz Mijanmara.

“Čovjek ima pravo na poštovanje bez obzira na njegovu vjeru, rasu ili boju. Budistički sveštenici ponašaju se suprotno duhu svoje religije. Protjeruju ljude iz njihovih domova, i u isto vrijeme ponašaju se protivno ugovorima UN-a”, rekao je šejh Al-Azhara Ahmed et-Tayyib u svom pisanom saopštenju.

Tayyib je naglasio da ljudi u istoj državi trebaju jednako da žive, te poručio budističkim sveštenicima:
“Treba da znate, da je Allah želio da svi budemo jedan narod, takvim nas je i mogao stvoriti. Ipak, On nas je stvorio sa različitim vjerama, rasama i jezicima. Sve religije, pogotovo islam, naređuju da se čovjek poštuje. Niko u svemiru nema pravo mučiti drugu osobu.”

“Mi snažno osuđujemo politički progon. Pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno i aktivno interveniše po ovom pitanju”, naveo je Tayyib u svom saopštenju, naglašavajući da je najveća patnja za čovjeka progon iz njegove zemlje.

Prošle nedjelje u Mijanmaru stotine budističkih sveštenika održalo je proteste zahtijevajući progon Rohingya muslimana iz Mijanmara.

(Anadolija)