Vijestiiiiii

Obuka afganistanske vojske: NATO u Afganistanu još pet godina

292pregledi
KABUL – Međunarodne snage u postojećem će opsegu u Afganistanu ostati još najmanje od tri do pet godina, procjena je američkoga generala Richarda Formice, zapovjednika Združenog prijelaznog zapovjedništva za sigurnost (Combined security transitional security command, CSTC) u Kabulu u Afganistanu. To vojno zapovjedništvo, pod američkim vodstvom i uz sudjelovanje visokih časnika iz Velike Britanije, planira i nadzire nastajanje Afganistanske vojske (Afganistan national army, ANA) i Afganistanske policije (ANP), koje bi upropaštenu zemlju ubuduće trebale braniti od talibana, jamčiti obranu granica i vladavinu prava.
Formica je svoju procjenu iznio proteke sedmice u svome zapovjedništvu u Kabulu, tokom razgovora sa šest europskih novinara čiji je jednosedmični boravak u Afganistanu organizirala američka misija pri NATO-u. Njegova procjena, međutim, ne znači da poslije pet godina valja očekivati okončanje međunarodne vojne misije u Afganistanu – suprotno, američki general procijenio je da bi ukupan planirani broj afganistanskih vojnika i policajaca, kojih bi do 2011. trebalo biti oko 215 hiljada, trebalo “gotovo udvostručiti”.
Ta se procjena poklapa s ranije objavljenim mišljenjima da za učinkovitu kontrolu cijeloga Afganistana – planinske zemlje veličine Francuske u kojoj cesta gotovo i nema – treba oko 400 hiljada vojnika. “Još nema službene odluke koliko će na kraju Afganistan imati vojnika i policajaca. Naše su procjene temelj za raspravu u međunarodnoj zajednici, koja će o tome morati postići konsenzus”, kazao je novinarima američki general.
Potvrda Formicine ocjene kako je ANA “na dobrome putu” ponuđena nam je u Zapovjedništvu za obuku ANA-e u Kabulu gdje američki instruktori nadziru obuku časnika i vojnika vojske u nastajanju. ANA je vojska dobrovoljaca, pa se muškarci od 18 do 35 godina željni sigurne plaće od oko 120 dolara prijavljuju u središtima za novačenje u svakoj pokrajini koju nadziru međunarodne snage. Budu li primljeni, poslije dvoipolmjesečne obuke u Kabulu odlaze ratovati protiv talibana. “Afganistanci su odlični vojnici i borci, ali trebat će vremena da se ANA razvije na višim razinama planiranja, logistike i strateškog vođenja”, kazali su u CSTC-u. Napretka ima: ANA sama nadzire sigurnost u Kabulu, a počela je voditi i samostalne vojne akcije. Snage ISAF-a uskaču tek ako afganistanskim saveznicima ustreba pomoć.
No, put do cilja još je tunel bez svjetla na kraju. Sigurnosna je situacija u proteklih nekoliko godina dramatično pogoršana, pa međunarodni predstavnici više ni u Kabulu ne izlaze bez pancirnih košulja, oklopnih vozila i naoružanih čuvara.
 
Pokrajine na jugu katkad se čine bezizlaznim labirintom: u Zabulu, zabačenoj provinciji na granici s Pakistanom, trenutačno djeluje oko 2.500 vojnika ANA-e i 1.200 policajaca. Izuzmu li se međunarodne snage, čini se kako je ondje aktivno više talibana nego vladinih snaga, jer se procjenjuje da u toj provinciji s oko 230 hiljada ljudi djeluje oko 170 naoružanih talibanskih skupina s oko pet do pedeset ljudi. Zabul se, tako, ne može smatrati područjem koje međunarodne snage učinkovito kontroliraju. Nedavno je u Kalatu, malome središtu te pokrajine, zatvoreno čak i središte za novečenje za ANA-u, jer se niko nije prijavio. To otvara još jedan ozbiljan problem: etnički sastav jedinstvene vojske u zemlji gdje je desetak godina bjesnio okrutan međuetnički rat. Ne uspije li vlada uvjerljiv dio većinskih Paštuna – iz čijih se redova novače talibani – pridobiti da se pridruže ANA-i, ambiciozni, izvanredno skupi projekt gradnje demokratske vojske u toj zemlji ostat će zapamćen tek kao neuspješan pokušaj.

(Glas Slavonije)
X