Vijestiiiiii

Obama zakuhao na Bliskom istoku: Izraelci u šoku, Palestinci šute

313views

Izraelski premijer odbacio je Obamine teze o povratku granice Izraela i Palestine na onu iz 1967. godine. Rekao je kako bi to značilo katastrofu za židovsku državu, piše BBC. U saopćenju je granicu iz 1967. godine nazvao neobranjivom. Izjava američkog predsjednika u kojoj je nazvao Izrael okupatorom i odgovor izraelskog premijera dolazi tik prije sastanka koji bi se danas trebao održati u Bijeloj kući, na temu mirovnog procesa.

Netanyahu je istakao kako bi izraelsko povlačenje u okviru prošlih granica ugrozilo sigurnost izraelskog naroda i ostavilo većinu naselja Zapadne obale izvan izraelskih granica. ‘Održivost Palestine ne može se temeljiti po trošku jedine države Židova’, stoji u saopćenju izraelskog premijera.

Barack Obama jučer je podržao Palestinu i njezin zahtjev da se vrate granice kakve su bile prije 1967. godine, točnije prije nego što je Izrael okupirao istočni Jeruzalem, Zapadnu obalu i Gazu. Obama je poručio Izraelu da prihvati činjenicu da nikada neće imati putpuni mir koji se temelji na trajnoj okupaciji.

‘Palestinski narod mora imati pravo samostalno vladati i ostvarivati svoje potencijale’, rekao je Obama ističući da je SAD nakon Arapskog proljeća otvorio novu stranicu vanjske politike.

(Dnevnik.hr)