Vijestiiiiii

Obama u Seulu “popravljao” odnose s Pakistanom

335views

Predsjednik SAD Barack Obama pokušao je jučer da popravi narušene diplomatske odnose sa Pakistanom, zemljom čiji je nuklearni arsenal potencijalno ugrožen navodnim vezama njegove administracije sa terorizmom.

“Mislim da treba da budemo iskreni – u posljednjih nekoliko mjeseci bilo je trenutaka kada su naši odnosi zapadali u probleme”, rekao je Obama na sastanku sa pakistanskim premijerom Jusufom Razom Gilanijem na marginama samita o nuklearnoj bezbjednosti u Seulu.

Ovim sastankom prekinuta je pauza od četiri mjeseca u direktnim kontaktima SAD i Pakistana na najvišem nivou.

Obama i Gilani su među 50 svjetskih lidera koji su na samitu u Seulu obećali da će pojačati kontrolu nad nuklearnim materijalima koje bi teroristi mogli da kupe ili ukradu radi pravljenja bombe.

Pakistan je ključni saveznik SAD u borbi protiv terorizma, a njihova saradnja ima ključan značaj za izvođenje američke vojne misije u susjednom Afganistanu, prenio je AP.

Pakistansko nuklearno oružje, napravljeno bez poštovanja međunarodnih standarda koje uvažavaju i SAD, glavni su razlog zbog kojeg Amerika pokušava da razvije dobre odnose sa stabilnim i prijateljski naklonjenim vlastima u toj zemlji.

(Srna)