Stanje u Siriji

Obama sirijskim pobunjenicima dao 287 miliona dolara vrijednu opremu

440views

Predsjednik Barack Obama sastao se sa sirijskim opozicionim vođom Ahmadom Džarbom u utorak i pohvalio konstruktivni pristup opozicione koalicije, saopćila je Bijela kuća koja ne spominje oružje što ga pobunjenici traže od Sjedinjenih Država.

-Predsjednik Obama pozdravio je vodstvo sirijske opozicione koalicije i konstruktivni pristup prema dijalogu te pozvao na stvaranje vlade koja će predstavljati sav sirijski narod – prenosi Reuters.

Obama i američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice ponovili su da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad izgubio svaki legitimitet da vodi Siriju i “nema mu mjesta u budućnosti” zemlje, prenosi AFP.
 
Džarba je zahvalio Bijeloj kući na američkoj pomoći u opremi, koja nije oružje, a iznosi 287 miliona dolara.
 
U saopćenju se ne spominje Džarbin zahtjev za protuzračnim oružjem kako bi se oporba mogla boriti protiv Asadovih snaga. “To oružje moglo bi promijeniti ravnotežu snaga na terenu”, rekao je prošle sedmice Džarba.
 
Obamina administracija, vrlo suzdržana prema svakom izravnom vojnom angažmanu u Siriji, strahuje da oružje ne padne u ruke pobunjeničkih džihadističkih skupina koje sudjeluju u trogodišnjem sukobu u Siriji u kojem je ubijeno najmanje 150.000 ljudi, a deset miliona civila je raseljeno, prenosi Hina.

(Vijesti.ba)