Vijesti

Obama: Naša politika prema Afganistanu je ispravna

371views

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je sinoć da je politika njegove administracije prema ratu u Afganistanu bila ispravna, odbacivši tako optužbe bivšeg državnog sekretara za odbranu Roberta Gatesa koji je doveo u pitanje njegov pristup u tom ratu.

Obama je, nakon susreta sa španskim premijerom Marijanom Rahojem, novinarima rekao da je Gates njegov “dobar prijatelj”, ocjenivši da je odlično radio vodeći Pentagon.

Komentirajući Gatesovu knjigu u kojoj je on optužio Obamu da nije na pravi način vodio zemlju tokom rata u Afganistanu, otkrivajući detalje o neslaganjima u administraciji, predsjednik SAD je rekao da s te funkcije mora da vodi računa o svim detaljima kada “šalje ljude u rat”.

On je danas ponovio da se u ovom trenutku protivi novim sankcijama Iranu, rekavši da je sada potrebno dati šansu diplomatiji, da bi se došlo do dugoročnog rješenja.

Obama je istakao da će, u suprotnom, ako Iran ne ispuni dogovoreno, međunarodna zajednica biti u poziciji da nametne nove oštre sankcije, prenosi Blic.

(Fena)