Vijesti

Obama Erdoganu: Turska ima pravo da se brani

428views

Američki predsjednik Barack Obama stao je ponovno, nakon susreta s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, u obranu prava Turske da se brani, ali i apelirao na smanjenje tenzija između Turske i Rusije koje su narasle nakon što su turski lovci prošlog utorka oborili ruski vojni zrakoplov iznad tursko-sirijske granice.

“Svi imamo zajedničkog neprijatelja, a to je Islamska država i želim da se svi fokusiramo na tu prijetnju”, rekao je Obama.

U tom smislu pozvao je Tursku i Rusiju da se skoncentriraju na zajedničkog neprijatelja, odnosno ISIL, prenijele su agencije.

S Erdoganom se sastao na marginama konferencije Ujedinjenih naroda o klimi, koja se održava u Parizu.

Tom je prilikom rekao kako je Turska saveznica NATO-a i da se ima pravo braniti, prenijela je agencija AP.

“SAD podržava pravo Turske da brani sebe i svoj zračni prostor. Razgovarali smo i o tome kako Turska i Rusija mogu zajedno raditi na deeskalaciji tenzija i pronalaženju diplomatskog načina za razrješenje problema”, rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države vrlo su zainteresirane za unaprjeđenje vojne suradnje sa službenom Ankarom.

Erdogan želi izbjeći tenzije s Rusijom

Obama je tokom razgovora s Erdoganom također pohvalio Tursku zbog toga što je “velikodušno prihvatila” sirijske izbjeglice i dodao kako je granična sigurnost pojačana.

Erdogan je nakon razgovora izjavio kako njegova država želi izbjeći tenzije s Rusijom.

“Cilj Turske nije izazvati štetu ili biti oštećena u nastaloj situaciji nego upravo suprotno – pridonijeti miru u regiji”, poručio je.

Potvrdio je i kako je s Obamom razgovarao o odnosima Turske i Rusije te načinima rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje diplomatskim putem.

“Svaka napetost u regiji rastužuje i nas”, rekao je Erdogan.

Ranije je iskazao spremnost sastati se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no iz Kremlja je poručeno kako je Putin to odbio jer se Ankara ne želi ispričati za rušenje zrakoplova.

Prethodno je Obama pozvao i Putina da smanji tenzije s Turskom. Izrazio je i žaljenje zbog smrti ruskog pilota.

(Agencije)