Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

NYPD: Policija uz multimilionsku islamofobičnu industriju laži

537views

Diskriminirajuće profiliranje muslimanskih zajednica koje radi njujorška policija utječe na sve Amerikance.

Piše: Erik Love

Problem s nepoštivanjem načela jednake zaštite od strane njujorške policije (NYPD) je taj što su svi američki građani pogođeni štetnom diskriminacijom.

Ljudi obojene kože – uključujući Amerikance arapskog, sikhskog i južnoazijskog porijekla –  na udaru su islamofobične politike njujorške policije, u kojoj su američki muslimani postali jedna od posljednjih meta neopravdane policijske pažnje. Ali, nije bitno koja je vaša vjera ili boja kože: najveća policijska uprava u SAD-u provodi politiku kojom se oduzimaju svačija građanska prava.

Njujorška policija jasno provodi program zasnovan na gledištu punom predrasuda da je vjerovatnije da ćete izvesti teroristički napad što ste više religiozni – odnosno, ako ste musliman. Istraga koju je o njujorškoj policiji pokrenuo Associated Press otkrila je akcije “protuterorističkog” programa, koje su uključivale široku upotrebu diskriminirajućeg profiliranja muslimanskih američkih zajednica.

Detalji ovog programa su šokantni. Kao što je diskutirano na Al Jazeeri, jedan od mnogih neobičnih napora koje je poduzeo NYPD uključivao je slanje policajaca na tajni zadatak kako bi pratili svakodnevne aktivnosti američkih studenata islamske vjeroispovijesti u New Yorku i u mnogim drugim državama.

Policajci su, također, bilježili banalne detalje o restoranima i mjestima za bogosluženje u kojima se muslimani često okupljaju. U vezi s nekim od tih programa, AP je otkrio dokumente koji dokazuju da je NYPD koordinirao s agentom Centralne obavještajne službe, što bi moglo ukazati na grubo kršenje CIA-ine zabrane angažiranja nadziranja u zemlji.

Nijedna zvanična istraga

Nekoliko desetina organizacija iz cijele zemlje zatražilo je pokretanje državne i savezne istrage o NYPD-u. Do sada nije najavljena nijedna zvanična istraga. Kao rezultat toga, pogrešno NYPD-jevo gledište “veći musliman = veći terorista” ostalo je uglavnom neosporeno u stvarnim sudovima i u sudu javnog mnijenja.

Utjecaj ovih programa na muslimanske američke zajednice je dubok. Nije pretjerano reći da su radnjama NYPD-a povrijeđene osnovne demokratske slobode. Izvještaj iz WNYC-a otkrio je da su muslimani prestali “posjećivati neka mjesta zbog straha da se nadziru te da izbjegavaju raspravu o politički osjetljivim temama”. To zvuči kao politička opresija prvog reda.

Nažalost, šteta koju je izazvao antimuslimanski program policije u New Yorku proteže se daleko izvan muslimanske američke zajednice. Svako u SAD-u ko se uklapa u opis “muslimana” (ima bradu, nosi pokrivalo za glavu, ima smeđu kožu) može očekivati da se suoči s povećanom diskriminacijom, kao rezultat antimuslimanske politike njujorške policije.

Ako je za njujoršku policiju, kao službu odgovornu za javnu sigurnost, uredu da izdvaja muslimane, onda mora biti uredu i za svakog Amerikanca koji se pridržava zakona da osjeća isto prema muslimanima ili svakome ko izgleda kao musliman. Rašireno odobrenje antimuslimanskog pristupa među Njujorčanima daje najviše razloga za zabrinjavanje.

AP je svoje obimno izvještavanje o diskriminirajućim programima NYPD-a počeo u augustu 2011. godine. Anketa provedena među Njujorčanima u februaru i martu 2012. godine pokazala je da gotovo 60 posto njih smatra kako njujorška policija djeluje “prikladno”, dok je samo 20 posto ispitanika reklo da policija “nepravedno izdvaja muslimane”. Kao da se želi naglasiti da NYPD ne može pogriješiti, 5. marta se nekoliko desetina američkih muslimana okupilo s konzervativnim kongresmenom Peterom Kingom kako bi izrazili podršku njujorškoj policiji.

Grubo kršenje prava

Uprkos nedavnom iskazivanju podrške tim diskriminirajućim programima, savezna istraga o praksama NYPD-a je krajnje potrebna. Po svoj prilici, kada bi se NYPD-jeva grubo izrađena politika religijskog i rasnog profiliranja iznijela pred sudove, test stroge kontrole definitivno bi pokazao da je njujorška policija grubo prekršila ustavno pravo na jednaku zaštitu pred zakonom.

Test stroge kontrole je standard koji sudovi primjenjuju kako bi se utvrdilo da li vlada može ići iznad ustavnih ograničenja usljed vanrednih okolnosti. Zove se “stroga”, jer vlada mora ispuniti trostruki standard: prvo, mora dokazati da ima snažan interes; drugo, da je politika usko prilagođena kako bi se ostvario taj interes; i, konačno, politika mora koristiti najmanje restriktivne načine za ostvarivanje tog interesa.

Prevencija terorizma je, bez sumnje, snažan državni interes. No, špijuniranje svakoga ko se nađe u džamiji ili restoranu ne može biti “usko prilagođeno”. Isto tako, program tako paranoičan da špijunira vlastite antiterorističke partnere i vodi evidenciju o svakom muslimanu koji je promijenio svoje ime očito nije “najmanje restriktivan način” za ostvarivanje cilja antiterorizma.

Da je njujorška policija prekršila Ustav čini se lakim za dokazati na sudu. Nesposobnost američkih muslimana i pobornika građanskih sloboda da se ti programi iznesu pred sudove, do sada, još je jedan znak političke opresije.

Međutim, ono što bi moglo biti čak i gore od očitog kršenja građanskih prava je to da će program NYPD-a vjerovatno učiniti New York i ostatak zemlje manje sigurnim od terorizma. Istraživanja o terorizmu ukazuju na to da je malo vjerovatno da se pobožni muslimani pridruže teroristima.

Sedam preporuka

U izvještaj o terorizmu i domovinskoj sigurnosti, koji je u februaru 2012. godine objavio Centar Triangle, zaključuje se da je terorizam američkih muslimana “vrlo mala prijetnja javnoj sigurnosti”. Raniji izvještaj istog centra otkrio je da “prakse” američkih muslimana efikasno “sprečavaju radikalizaciju”.

Autori te studije predlažu proces u sedam koraka kako bi se dalje reducirao “ozbiljan, ali ograničen” problem terorizma povezan s američkim muslimanima. Diskriminirajući programi NYPD-a čine upravo suprotno od gotovo svih ovih preporuka:

U izvještaj o terorizmu i domovinskoj sigurnosti Centar Triangle zaključuje se da je terorizam američkih muslimana ‘vrlo mala prijetnja javnoj sigurnosti’.

1. Poticati političku mobilizaciju (NYPD-jev program ima suprotan efekt);

2. Promovirati javne osude nasilja (američki muslimani sarađivali su s NYPD-jem u protuterorističkim naporima);

3. Pojačati samonadzor poboljšanjem odnosa između policije i američkih muslimanskih zajednica (NYPD-jevi programi teško su narušili povjerenje između policajaca i američkih muslimana);

4. Pomoći naporima izgradnje zajednice (NYPD-jevi programi čine suprotno);
5. Promovirati programe pomoći agencija za socijalne usluge (programi njujorške policije će po svoj prilici podstaći strah od interakcije s bilo kojom vladinom agencijom);

6. Podržati povećanu religijsku pismenost (programi NYPD-a šire lažnu tvrdnju – što je neko religiozniji, veća je vjerovatnoća da postane terorista);

7. Povećati primjenu građanskih prava (programi NYPD-a potkopavaju osnovno načelo građanskih prava iz 14. amandmana).

Jednostavan zaključak

Zaključak je jednostavan: NYPD mora obustaviti te antimuslimanske programe i to odmah. To bi, nažalost, samo započelo proces ispravljanja štete koja je nanesena građanskim pravima i američkoj borbi protiv terorizma. Rušenje pogrešnog gledišta punog predrasuda da je veća vjerovatnoća da muslimani – i oni koji “izgledaju kao” muslimani – budu teroriste predstavljat će tešku borbu za pobornike građanskih prava.

Sve dok je njujorška policija na strani onih koji kritiziraju i napadaju muslimane, pobornici građanskih prava će vrlo malo napredovati.

Oni se moraju suprotstaviti multimilionskoj islamofobičnoj industriji, koja je uložila više od 40 miliona dolara u političke kampanje i propagande i koja je oštro kritiziranje muslimana učinila efikasnom kampanjskom strategijom u lokalnoj, državnoj i nacionalnoj politici. Sve dok je njujorška policija na strani onih koji kritiziraju i napadaju muslimane, pobornici građanskih prava će vrlo malo napredovati.

Zaključak je sljedeći: Teroristi koji su 11. septembra 2001. godine napali SAD htjeli su uništiti američki način života. Htjeli su zadati udarac vrijednostima kao što su jednakost, sloboda i vladavina prava. Ne bismo trebali pomagati teroristima uništavajući te stvari u njihovo ime.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

(AJ Balkans)


Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865

Notice: Funkcija WP_Scripts::localize je neispravno pozvan. Parametar $l10n mora biti array. Kako bi proslijedili proizvoljne podatke skripti, upotrijebite wp_add_inline_script() funkciju. Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 5.7.0.) in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-includes/functions.php on line 5865