Vijesti

Nusret Imamović na američkoj crnoj listi

434views

Ministarstvo trezora i ministarstvo vanjskih poslova SAD-a na listu sankcija dodalo je 21 pojedinca i dvije organizacije koje se dovode u vezu sa organizacijama IDIL, Front Nusra, Al-Kaida, te Jamaat Islami. Na listi je upisano i ime Nusreta Imamovića, građanina Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Ministarstva trezora na listu sankcija dodani su Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, Tarık bin et-Tahir bin Al Falih el-Awni el-Harzi zbog saradnje sa IDIL-om. Navode se i Abdulaziz Adayi Zimin el-Fadıl, Eşref Muhammad Yusuf Osman Abdusselam, Ömer el-Katari, Fatih Hasar, Hamad Awad Dahi Serhan eş-Şemmari, te İbrahim İsa Hacı Muhammed el-Bekr jer su, prema navodima američkog ministarstva, organizacijama Front Nusra, Al-Kaida i njihovim ograncima u Iraku i Jemenu pružali finansijsku i tehnološku pomoć. Na ovu listu uvršteni su i Angga Dimas Pershada, Bambang Sukirno i Wiji Joko Santoso koji su kao članovi zajednice Hilal Ahmar pružali podršku organizaciji Jamaat Islami koja djeluje na prostoru jugoistočne Azije.

Savjetnik za pitanja finansija pri Ministarstvu trezora SAD-a David Cohen izjavio je kako će današnja odluka ministarstva poremetiti “terorističke mreže koje su snabdijevale i podržavale teroriste”.

“To što je današnja odluka ministarstva donesena na isti dan kad i novi nacrt zakona Vijeća sigurnosti UN-a o teroristima pokazuje posvećenost SAD i saveznika da se oslabe i unište mreže koje teroristima pružaju finansijsku podršku”, kazao je Cohen.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a na listu terorista dodalo je dvije organizacije i 10 pojedinaca. Među organizacijama su Jeysh’ul Muhajirin ve el-Ensar te Sham el-Islami. Među imenima pojedinaca su Amr el-Absi, Salim Benghalem, Muhammed Abdulhalim Humeyda Salih, Lavdrim Muhaxheri, Murad Margoshvili, Muhenned en-Nacdi, Abdussamed Fatih, Abdulbasit Azzuz, Maalim Selman te građanin Bosne i Hercegovine Nusret Imamović.

(AA)