Vijestiiiiii

NTC: Gadafijeve ubice će biti izvedene pred lice pravde

294views

Nacionalno prijelazno vijeće (NPV) je odlučilo provesti potragu i identifikaciju, a nakon toga i suditi osobama koje su izvele javni linč svrgnutog libijskog vođe Muamera Gadafija, uzrokujući njegovu smrt.

Ujedinjene nacije su nakon zastrašujućih slika linča nad Gadafijem zatražile istragu, a mnogi strani lideri, uključujući i američkog predsjednika Baracka Obamu, veoma su oštro reagovali zbog nasilnog ubistva nekadašnjeg libijskog vođe.

U nemogućnosti da se odupre velikom pritisku međunarodne javnosti, Nacionalno prijelazno vijeće je odlučilo provesti istragu o pomenutom incidentu.

Televizijska stanica El Arebija, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvjestila je kako je Vijeće odlučno u namjeri da izvede odgovorne izvršioce pred lice pravde.

U međuvremenu, izvještaji govore da je Sejful Islam, koji se ranije zakleo da će osvetiti oca, kontaktirao Vijeće u namjeri da pregovara o uslovima za predaju. Ukoliko se postigne sporazum, Sejful Islam bi mogao biti procesuiran pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Vijeće sigurnosti UN-a je odlučilo da od 1. novembra ukine zabranu letova iznad Libije.

(TRT)