Vijestiiiiii

NTC: Gadafi prikuplja vojsku za kontraofenzivu

235views

Muammar Gadafi ponovno okuplja vojsku i priprema pobunu u želeći destabilizirati novi libijski režim, smatraju članovi Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), a te pretpostavke potvrdio je i sam premijer Mahmoud Jibril. On smatra kako će svrgnuti libijski vođa iskoristiti prijateljske odnose sa susjednim zemljama kako bi okupio vojsku kojom će pokušati ponovno osvojiti Libiju.

– Izvještaji jasno pokazuju kako je 68 vozila s najmanje osam boraca u svakom prešlo libijsku granicu Malijem, a sam Gadafi se krije u južnoj pustinji – objasnio je Jibril, prenosi Guardian. Dodao je i kako je Gadafi postigao dogovor s Hamadama, plemenom koje luta granicama između Čada, Sudana i Libije, o “najmu” 12.000 boraca.

Tom mogućnošću zabrinule su se i svjetske sile pa je tako američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak tokom svojr posjete Tripoliju kazala kako se nada da će Gadafi biti uskoro uhvaćen ili ubijen.

Gadafijeve pristaše još uvijek pružaju snažan otpor u nekoliko mjesta i upravo time sprječavaju potpunu pobjedu NPV-a gotovo dva mjeseca nakon što su pobunjeničke snage zauzele Tripoli i mnoga druga mjesta u naftom bogatoj Libiji.

(Dalje.com)