Vijestiiiiii

Novih 800 palestinskih zatvorenika stupilo u štrajk glađu

528views

Visoko vijeće palestinskih zatvorenika saopćilo je da je oko 800 palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima stupilo u štrajk glađu, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U saopćenju se navodi da je u izraelskim zatvorima Rimon, Nafha i Beersheva oko 800 Palestinaca, u znak podrške palestinskim zatvorenicima koji su prethodno stupili u štrajk glađu, od jutros, također, stupilo u isti vid štrajka.

Podsjećamo, palestinski zatvorenici Samir el-Isavi, Eymen es-Seravne i još jedna grupa palestinskih zatvorenika već sedam mjeseci se nalaze u štrajku glađu.

Čelnici izraelskih zatvora na razne načine – prvenstveno prijetnjama i politikom teroriziranja – pokušavaju odvratiti palestinske zatvorenike od štrajka.

Visoko vijeće palestinskih zatvorenika, također, napominje da se palestinski zatvorenici koji štrajkuju nalaze u životnoj opanosti, te poziva međunarodnu zajednicu i islamski svijet da, bez odlaganja, riješe pitanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Palestinci u izraelskim zatvorima stupili su u štrajk kako bi izrazili nezadovoljstvo političkim hapšenjima, nehumanim postupanjem prema Palestinacima u izraelskim zatvorima i ponovnim hapšenjima Palestinaca koji su prema sporazumu “Gilad Salit” bili oslobođeni.

Napominjemo da je uz posredovanje vlade Egipta 18. oktobra 2011. godine postignut sporazum između Izraela i Palestine prema kojem je Hamas oslobodio izraelskog vojnika Gilada Salita dok je Izrael zauzvrat oslobodio 1027 palestinskih zatvorenika.

(Anadolija)