Vijestiiiiii

Novi masakr američke vojske u Afganistanu: Ubijeno 100 civila

297pregledi
Iako je službeno saopćeno da je u američkom bombardiranju na zapadu Afganistana u ponedjeljak poginulo više od 30 civila, agencije javljaju da je broj znatno veći te da se radi o stotinjak žrtava napada.

Afganistanski predsjednik Karzai naložio je u srijedu hitnu istragu, nakon što su pristigli izvještaji Crvenog križa koji govore o stotinama mrtvih.

– Mogu potvrditi da je u operaciji u okrugu Bali Buluku u pokrajini Farahu poginuo veći broj civilnih žrtava – rekao je načelnik policije u Farahu Abdul Hafar Vatandar.


– Seljani su u dvama kamionima dovezli više od 30 trupala kako bi afganistanskim vlastima i međunarodnim snagama pokazali što se dogodilo – dodao je.

Izaslanstva ministarstva unutarnjih poslova, UN-a i američke vojske stigla su na mjesto događaja radi istrage, dodao je.

Glasnogovornica Međunarodnoga odbora Crvenoga križa (CICR) Jessica Barry potvrdila je u srijedu da je više desetina osoba, među kojima su žene i djeca, izgubilo život u zračnom napadu američkih snaga na zapadu Afganistana.

– Naš kolega iz afganistanskoga Crvenoga križa poginuo je u bombardiranju zajedno sa 13 članova porodice – rekla je.


Akciju američkih zračnih snaga potaknuli su žestoki sukobi talibana s afganistanskim i međunarodnim snagama na zapadu zemlje gdje su uporišta pobunjenika.

(Hina)