Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Aktuelno

Novi magistar islamskih nauka

810views
Piše: Hfz. Amir Nedimović (Damask, Sirija)
Dana 29.05.2010. godine na Univerzitetskom institutu ”Dawa” za islamske studije (Bejrut, Libanon) odbranjen je magistarski rad iz domena islamskog prava hanefijske pravne škole pod naslovom ”Naučna studija i valorizacija djela ‘El-Feraid fi halli el-mesail vel-kavaid’ – komentar Kenzud-dekaika (poglavlja zekata, posta i hadždža)” od Mustafe Balizadea (Balić).

Magistarski rad je branio Emir Demir a komisija se sastojala od sljedećih članova:
1. Mentor ovog rada i predsjednik komisije prof. dr. Alauddin Zateri – fetva-i-emin pri sirijskom ministarstvu vakufa i predavač fikha, usuli-fikha i teorije islamske ekonomije na više univerziteta u Siriji i Libanonu.
2. prof. dr. Hilal Derviš – dekan za postdiplomske studije na spomenutom univerzitetu.
3. prof. dr. Muhammed Vehbi Sulejman – dekan za postdiplomske studije pri Kompleksu šejha Ahmeda Kiftaroa u Damasku.

Spomenuto djelo koje je bilo predmet naučne studije i valorizacije pripada piscu Mustafi Balizadeu, osmanskom šejhul-islamu (u. 1073. h.g.) , čije je bosnjačko porijeklo nedavno otkrio hfz. Haso Popara, što je i prezentirao u vidu naučnog rada u časopisu „Preporod“ 2006.g.

Naučnu obradu ovog djela preporučio je nekim studentima postdiplomskih studija, pa su naposlijetku hfz. Adnan Mrkonjić i prof. Emir Demir prihvatili da za teme svojih magistarskih radova uzmu prve dijelove – ibadate (taharet, namaz, zekat, post i hadždž)  ovog obimnog djela u pet različitih rukopisnih primjeraka iz Gazi Husrev-begove biblioteke, Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu, te bibiloteke Sulejmanija iz Istanbula.
Preostali dijelovi ove knjige raspoređeni su po klasičnim fikhskim poglavljima i dostupni svima onima koji žele da obrađuju ovaj rukopis i bave se naučnom valorizacijom sadržaja ovog obimnog komentara.

Magistarske studije na Univerzitetskom institutu “Dawa“ za islamske studije sastoje se od dvije školske godine: u prvoj se pohađaju predmeti uz obaveznu izradu naučnih radova za svaki predmet, a druga godina podrazumijeva izradu magistarskog rada  – koji je kod novog magistra islamskih nauka Emira Demira zauzeo 470 stranica.

 
Ovaj magistarski rad će uskoro, ako Bog da, svim zainteresovanima biti dostupan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.