Vijesti

Novi krug pregovora o Siriji 28. novembra

united nations building in nyc and flag poles
812views

Novi krug pregovora pod vodstvom UN-a o okončanju sirijskog šestogodišnjeg rata održat će se u Ženevi od 28. novembra, saopćio je u četvrtak mirovni posrednik UN-a Staffan de Mistura.
Razgovori će uslijediti nakon sastanka naredne sedmice u kazahstanskoj prijestonici Astani između Rusije, Irana i Turske, koji također ima za cilj postizanje rješenja za sukob.

De Mistura je poručio Vijeću sigurnosti UN- da je porazom Islamske države u njenim uporištima u Raqqi i Deir Ezzoru, sirijski mirovni proces dostigao “momenat istine”.

– Trebamo privoliti strane na istinske pregovore – kazao je miriovni posrednik.

U sedam rundi pregovora ostvaren je samo djelimičan napredak ka političkom sporazumu, dok su razgovori ušli u ćorsokak oko sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Opozicija zahtijeva da svako rješenje o tranziciji vlasti okonča Assadovu vladavinu, ali su vladine snage ostvarile pomake na bojnom polju i mala je vjerovatnoća da će doći do napretka po tom pitanju.

Ženevski pregovori – osmi krug koji su sazvale Ujedinjene nacije – moraju se usmjeriti na mjere ka stvarnju novog ustava i održavanju izbora u Siriji pod nadzorom UN-a, saopćio je De Mistura.

Više od 330.000 ljudi je ubijeno i milioni su raseljeni iz svojih domova u sukobu u Siriji, prenosi AFP.

(FENA)