Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Nova optužnica protiv smijenjenog predsjednika Morsija

408views

Egipatsko državno tužilaštvo izdalo je u subotu novu optužnicu protiv predsjednika Mohameda Morsija zato što je uvrijedio suce kada je bio na vlasti – saopćila je vladina press-služba.

Prvi egipatski demokratski izabran šef države, kojeg vojska već dva mjeseca drži zatvorenog na tajnom mjestu, već je prošle sedmice optužen za “poticanje na ubistvo” sedam demonstranata 5. decembra 2012. godine, prilikom okupljanja opozicije koja ga je optužila da želi islamizirati Egipat.
 
Zbog toga će mu se suditi kao i još četrnaestorici lidera Muslimanske braće.
 
U subotu je tužilac kojeg je je imenovalo državno tužilaštvo optužio Morsija da je uvrijedio suce, kada je 22 suca optužio da su varali na općim izborima 2005, na kojim je pobijedila Nacionalna demokratska stranka bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, javila je vladina novinska agencija Mena.
 
U to doba, pokret Muslimanska braća zvanično je bio zabranjen.
 
Mubarak je svrgnut u februaru 2011. godine tokom narodne pobune, nakon koje su Muslimanska braća pobijedila na izborima 2012.

(fena)