Vijesti

Njemački muslimani kritikuju bavarsku vladu: Zašto može krst, ali ne i burka

678views

Muslimanske grupe u Njemačkoj danas su optužile bavarsku vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obavezi isticanja krsta kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama.
U Njemačkoj nije na snazi zabrana nošenja burke muslimankama, iako su neke savezne države uvele ograničenja u nošenjima burke i nikaba u sudnicama i školama.

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju krstova u aprilu, izazivajući oštre reakcije opozicionih političara i uglednih vjerskih vođa.

– Mi vjerujemo da su vjerski simboli i vrijednosti bitni za društvo – izjavio je Burhan Kesici, čelnik organizacije Islamsko vijeće, za agenciju Reuters.

Komentirajući presude poput one u bavarskoj prijestonici Munchenu u martu prošle godine kojom su zabranjene burke u sudnicama, Kesici je kazao da negativan stav prema muslimanskoj odjeći i istovremeno uvođenje krstova u javne ustanove predstavlja “dvostruke standarde”.

– Mi muslimani nemamo problema s krstom ili ulogom relgije u društvenom životu. Neutralnost vlade, ipak, mora ostati zaštićena – kazao je Aiman Mazyek, čelnik druge muslimanske organizacije, za agenciju Reuters.

– Ono što treba odbaciti je uvođenje hrišćanskih simbola dok se istovremeno zabranjuju muslimanski, jevrejski i ostali simboli u javnosti – kazao je Mazyek.

Oko četiri miliona muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Svi vladini uredi u najbogatijoj i najkonzervativnivoj njemačkoj saveznoj državi imaju obavezu da postave krstove u svoje prostorije na osnovu novih pravila. Školama, muzejima i pozorištima bit će preporučeno da također postave krstove u svojim prostorima.

(Fena)