Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Njemačka upozorila Izrael na poštivanje ljudskih prava

426views

Njemačka je upozorila Izrael da ne bojkotuje reviziju poštovanja ljudskih prava zakazanu za 29. oktobar u Ženevi ukoliko želi da izbjegne “ozbiljnu diplomatsku štetu”, piše izraelski dnevnik “Harec”.

List ističe da je pismo sa upozorenjem poslao njemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Članice UN periodično budu izložene reviziji poštovanja ljudskih prava. Zapad izražava bojazan da bi odbijanje Izraela da prisustvuje moglo da ohrabri i druge države da prate njihov primjer.

Krajem januara, Izrael je postao prva zemlja koja je bojkotovala reviziju poštovanja ljudskih prava.

Izrael se već duže vrijeme žali da ih UN izdvaja zbog politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i Pojasu gaze.

“Harec” ističe da Izrael želi da ograniči upotrebu člana sedam Savjeta za ljudska prava UN prema kojem se predviđa da na svakoj konferenciji mora biti vođena odvojena diskusija o poštovanju ljudskih prava u jevrejskoj državi. Ništa slično nema ni za jednu drugu članicu UN.

Niko iz Netanjahuove kancelarije nije želio da komentariše pisanje dnevnika.

Portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor rekao je da Izrael tek treba da odluči da li će prisustvovati sjednici u Ženevi.

(Srna)