Vijesti

Njemačka policija zabilježila 1.075 napada motiviranih islamofobijom

545views

Piše: Abdullah Nasup
Njemačka policija je u 2017. godini zabilježila 1.075 napada motiviranih islamofobijom, prema novim vladinim podacima objavljenim u utorak.
Ekstremisti krajnje desnice izvršili su 994 napada na muslimane i džamije, što čini 92,5% svih zločina ove vrste u prošloj godini, navodi se u izvještaju njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.
Zločini upereni protiv muslimana uključuju fizički napad, prijeteća pisma, govor mržnje, pisanje nacističkih simbola i napade na džamije.
Na poziv muslimanske zajednice da zločine protiv muslimana shvate ozbiljno, njemačka policija je od januara ove godine započela registriranje zločina motiviranih islamofobijom pod posebnom kategorijom.
Njemačka, zemlja u kojoj živi 81,8 miliona ljudi, je druga zemlja u zapadnoj Evropi po broju muslimana, odmah nakon Francuske s najvećim brojem muslimanske populacije u tom dijelu Evrope.
Među gotovo 4,7 miliona muslimana u Njemačkoj, oko tri miliona su turskog porijekla. Mnogi od njih su druga i treća generacija turskih migranata.
U posjednjih nekoliko godina evidentan je rast islamofobije u Njemačkoj kao posljedica agresivne propagande desničarskih organizacija i populističkih stranaka koji su zloupotrijebili strahove od priliva izbjeglica i terorističkih napada.

(Saff.ba)