Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Njemačka dala azil pobjeglim turskim vojnicima

654views

Njemačka je dala azil nekim turskim vojnim dužnosnicima i njihovim porodicama koje imaju diplomatske pasoše, objavili su u ponedjeljak njemački mediji, dok je Ankara optužila Berlin da štiti sudionike neuspjelog državnog udara u julu 2016.

Prema pisanju dnevnog lista Suddeutsche Zeitung i regionalnim tv-kanalima WDR i NDR, njemačke vlasti su obznanile da su dale pozitivan odgovor na traženje tih turskih državljana. Radi se o turskim vojnicima NATO-a smještenim u Njemačkoj, koji imaju diplomatske pasoše, prenosi Hina.

Nakon neuspjelog državnog udara u julu prošle godine, 414 vojnika, diplomata, sudija i visokih turskih dužnosnika su zatražili azil u Njemačkoj, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova koje su objavili njemački mediji. Među njima su i članovi njihovih porodica.

Nakon puča vlada turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana krenula sa otpuštanjima uposlenika u svim područjima društva.

(FENA)