Vijesti

Netanyahu traži da iranske snage napuste Siriju

820views

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je zatražio od Irana da brzo ukloni snage iz susjedne Sirije ili će se suočiti s kontinuiranim napadima na njih od Izraela.
“Jučer sam čuo od portparola iranskog ministarstva vanjskih poslova da “Iran nema vojno prisustvo u Siriji, mi smo samo savjetnici””, izjavio je Netanyahu na ceremoniji u Tel Avivu tokom koje je imenovan novi zapovjednik izraelskih oružanih snaga.

“Pa, pustite mene da ih posavjetujem – bježite odatle što brže možete jer ćemo mi nastaviti s našom odlučnom politikom napada, kako smo i obećali, neustrašivo i nemilosrdno”, kazao je.

U rijetkoj javnoj potvrdi, Netanyahu je izjavio u nedjelju da je Izrael napao, ono što je opisao kao, “iransko skladište naoružanja na međunarodnom aerodromu u Damasku” tokom vikenda.

Netanyahu je dodao da je Izrael napadao iranske i Hezbollahove mete u Siriji stotine puta.

Izrael je obećao da će spriječiti da se Iran vojno utvrdi u Siriji, u kojoj njegov ljuti neprijatelj podržava vladu predsjednika Bashara al-Assada skupa s Rusijom i Hezbollahom.

Na ceremoniji imenovanja novog zapovjednika Izraelskog generalštaba, general pukovnika Aviva Kochavija, Netanyahu je ponovio da su ključni sigurnosni izazov za Izrael “Iran i njegovi teroristički emisari”, istaknuvši da je izraelska vojska “spriječila vojno utvrđivanje Irana u Sriji”.

Teheran negira da šalje regularne trupe u borbe u Siriji, navodeći da sirijskoj vladi samo pruža vojne savjetnike i borce paravojski iz raznih zemalja, prenosi AFP.

(AJB)