Vijesti

Netanyahu: Svaki napad u Jerusalemu bit će oštro kažnjen

356views

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u četvrtak da se ne izvode napadi u Jerusalemu nakon što se jedan Palestinac u srijedu zaletio sa svojim vozilom na putnike koji su izlazili iz tramvaja i ubio jednu bebu.

– Jerusalem je bio i bit će vječno glavni grad Izraela. Svaki pokušaj napada na stanovnike Jerusalema bit će oštro kažnjen – navodi se u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

Policija od četvrtka ujutro primjenjuje “nultu toleranciju” u Jerusalemu poslije napada koji je izavao strah da se rastuće tenzije ne pretvore u opći nered u palestinskom dijelu grada.

– Vratit ćemo mir i sigurnost u Jerusalem – obećao je Netanyahu u saopćenju.

On je u toku jutra razgovarao sa zvaničnicima izraelske sigurnosti i s policajcem koji je ubio izvršioca napada 21- godišnjeg Palestinca.

Ovaj napad, koji je koštao života tromjesečnu bebu, oživio je nerede kakvih je bilo mjesecima u istočnom Jerusalemu koji je Izrael okupirao i pripojio.

Sukobili su se u četvtak Palestinci i izraelski policajci u različitim arapskim četvrtima u istočnom dijelu Jerusalema, javili su dopisnici agencije AFP.

(Fena)