Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Netanyahu pozvao naseljenike na mirno preseljenje

549views

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u petak stanovnike ilegalnog židovskog naselja na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao, da prihvate preseljenje i ne posežu za nasiljem.

Izraelski vrhovni sud odlučio je da se kolonija Amona mora srušiti do 25. decembra budući da je nezakonito sagrađena na privatnom palestinskom zemljištu.

“Pozivam sve da budu odgovorni: nemojte povrijediti pripadnike izraelskih odbrambenih i sigurnosnih snaga. Oni su naša djeca”, pozvao je premijer u videoporuci objavljenoj na njegovoj stranici Facebooka.

“Nema mjesta nasilju”, dodao je.

Naseljenici Amone odbili su u četvrtak posljednju ponudu za preseljenje, što potiče bojazan od nemira tokom njihova iseljavanja planiranog ovih dana.

Amona je takozvana divlja kolonija, to jest nezakonita po pravu koje Izrael primjenjuje na glavninu Zapadne obale, palestinskog teritorija koji je Izrael okupirao 1967.

UN i velik dio međunarodne zajednice smatraju ilegalnim sva židovska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju.

Netanyahu je dodao da je “svim srcem” uz naseljenike Amone. No potonji su odbili ovu poruku te i dalje traže od njega da spriječi njihovo iseljavanje.

(Hina)