Vijesti

Netanyahu ponovo zaprijetio Palestincima u blokiranoj Gazi

812views

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otvoreno je zaprijetio da će meta izraelskih napada u Gazi biti sve što izraelske snage prepoznaju kao prijetnju.
“Naš prioritet je jasan, prvi napadni i naudi onom ko tebi želi nauditi. Nikome iz Gaze nećemo dozvoliti da nam naudi”, navodi se u saopćenju Netanyahuovog ureda.

U ranim jutarnjim satima jučer su izraelske zračne snage izvele napad na sjeveru Gaze. Navodno je povod za napad bila pronađena ručno izrađena eksplozivna naprava koju su izraelski vojnici pronašli na granici između Izraela i blokirane palestinske enklave.

Iz Hamasa, palestinskog pokreta otpora koji kontrolira Gazu, tvrde da Izrael tim napadima pokušava skrenuti pažnju javnosti i prikriti zločine koje čini nad civilima koji protestiraju na granici.

Hiljade Palestinaca su 30. marta na granici Gaze počeli mirni “Marš velikog povratka” koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica.

Izraelske snage su u proteklim danima ubile najmanje 32 demonstranta, što su oštro osudile brojne zemlje, kao i Ujedinjene nacije i Evropska unija koji su pokrenuli nezavisnu istragu.

Izrael se suočava i sa žestokim kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući i izraelske organizacije koje se protive korištenju bojeve municije protiv demonstranata.

(AA)