Vijesti

Netanyahu planira dvofaznu aneksiju okupiranih teritorija

282views

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razmatra limitiranu početnu aneksiju okupirane Zapadne obale, u nadi da će ublažiti međunarodno protivljenje njegovim teritorijalnim pretenzijama, pišu u srijedu izraelske novine.
Netanyahu tvrdi da je američki mirovni plan, koji predviđa da Izrael ostvari suverenitet nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordana, „istorijska prilika“ za aneksiju okupiranih palestinskih teritorija.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, skupa s istočnim Jerusalemom i Pojasom Gaze, u Bliskostočnom ratu u 1967. Palestinci se nadaju da će na tim teritorijma uspostaviti državu i tvrde da je mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa iz januara uništio takvu mogućnost.

Israel Hayom, dnevne novine bliske Netanyahuu za koje se smatra da odražavaju njegove stavove, danas pišu da desničarski čelnik sada razmatra mogućnost aneksije u dvije faze.

Novine navode da Netanyahu, koji je odredio 1. juli kao početak rasprava u vladi o planovima aneksije, razmatra aneksiju samo malih naselja u prvoj fazi i, nakon ponovljenih poziva Palestincima na mirovne pregovore, aneksiju preostalih teritorija, prenosi Reuters.

(FENA)