Vijestiiiiii

Netanyahu: Mahmud Abas je okrenuo leđa miru

502views

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da je palestinski predsjednik Mahmud Abas „okrenuo leđa miru“,  nakon što je lider Fataha upozorio da se mirovni pregovori ne mogu obnoviti bez zamrzavanja širenja jevrejskih naselja.

Abas je ranije u nedjelju šefovima diplomatija zemalja članica Arapske lige, na sastanku u Kairu, rekao da će obnoviti nastojanja za priznanje Palestine u Ujedinjenim nacijama (UN) ukoliko Netanyahu ne pristane da zamrzne svu izgradnju u naseljima na okupiranoj zemlji i ne pristane da pregovora na osnovi granica prije rata 1967. godine, u kome su osvojeni Zapadna obala, pojas Gaze i istočni Jerusalem.

Netanyahu je poslije toga izdao saopćenje u kome se Abasov govor oštro kritikuje, optuživši ga da se povezuje s terorističkom organizacijom, misleći na Hamas i dogovor o pomirenju između fatahovaca i hamasovaca i da je time prigrlio i Iran.

– Abasov govor je pokazao da on okreće leđa miru. Umjesto da  uđe u pregovore koji će donijeti kraj sukobu, Abas više voli da se povezuje s terorističkom organizacijom Hamas. Istim Hamasom koji se grli s Iranom, poručio je Netanyahu.

Abas je u govoru najavio da će poslati pismo izraelskom premijeru sa svojim zahtjevima za obnovu pregovora.

U slučaju negativnog odgovora, palestinski predsjednik je rekao da će nastaviti kampanju za učlanjenje Palestine u UN.

(Fena)