Vijesti

Netanyahu: Izrael i SAD s arapskim zemljama postigli dogovor o zaustavljanju Irana

235views

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je kako su Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) postigle dogovor s arapskim zemljama kako bi zaustavili Iran i njegove programe, javlja Anadolu Agency (AA).

Savjetnik nacionalne sigurnosti SAD-a Robert O’Brien se sastao s Netanyahuom u okviru službene posjete Izraelu, a šef izraelske vlade je u obraćanju novinarima optužio vlasti Irana da podržavaju terorističke organizacije širom svijeta.

“Iran je prijetnja miru u svijetu. Trebamo se svi ujediniti kako bismo otklonili tu prijetnju”, kazao je Netanyahu.

On je dalje kazao da se iranski režim mora zaustaviti, jer će se u suprotnom domoći nuklearnih bombi i balističkih raketa kojima će prijetiti Evropi i Americi.

Netanyahu je i ovom prilikom pohvalio ulogu SAD-a u normalizaciji odnosa koje je Izrael postigao s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

“Trumpova politika je naišla na podršku na Bliskom istoku. Izraelci i Arapi su pozdravili povlačenje SAD-a iz najlošijeg nuklearnog sporazuma. Sada su Izrael, SAD i arapske zemlje postigli dogovor o zaustavljanju Irana”, kazao je Netanyahu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien je čestitao Izraelu na “hrabrim” iskoracima u procesu normalizacije odnosa s četiri arapske države.

“Svi ti sporazumi su izuzetno važni. Međutim, najvažniji je onaj postignut s Marokom koji gaji historijske veze s Jevrejima”, kazao je O’Brien.

(AA)